Je huis gasloos bouwen

Tot voor kort was een woning zonder gasaansluiting ondenkbaar en zelfs per wet verboden. Gelukkig is dat in de afgelopen jaren flink veranderd. Sinds 1 juli 2018 is gasloos bouwen verplicht. Maar hoe werkt dat, een woning zonder gas? Wat zijn de mogelijkheden en de alternatieven? In dit artikel nemen we je graag mee in de wereld van gasloze (nieuwbouw)woningen.

Waarom is het in Nederland per 1 juli 2018 verplicht om gasloos te bouwen? Dit heeft te maken met de ambitie van Nederland om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. De aanhoudende bevingen in Groningen hebben het maatschappelijke debat aangewakkerd, waardoor de hele transitie in een stroomversnelling is gekomen.

Alternatief voor gas

We hebben de afgelopen jaren een aantal stappen in de goede richting gezet, maar er moet nog veel gebeuren en om het doel in 2050 te halen. Gasloos bouwen is daar een belangrijk onderdeel van. Toch begint gasloos bouwen niet bij het vervangen van een CV ketel voor een duurzame energieopwekker, maar bij de energetische optimalisatie van de woning:

 • Zorg voor een goede oriëntatie van de ruimtes. Houd hierbij rekening met de opkomst en ondergang van de zon.
 • Zorg voor een goede isolatie van vloer (Rc 3,5), wand (Rc 4,5) en dak (Rc 6,0).
 • Toepassen drie-laags beglazing, waar nodig toepassen met zon- en warmtewerende coatings.
 • Zorg voor voldoende zonwering in de vorm van luifels en/of screens.
 • Goede toch- en luchtdichting, Qv10 waarde van 0,4 of minder. Dit betekent dat de bouwkundige luchtlekkages rondom kozijnen en langs vloerranden zo minimaal mogelijk dienen te zijn. We controleren dit met een blower doortest. Uit deze test blijkt of de woning aan de vooraf gestelde luchtdichtingseisen voldoet.
 • Slim gebruik van bestaande warmte in de woning door het gebruik van WTW, wat staat voor warmte terug winning. Dit is een volledig mechanisch ventilatie systeem. De frisse lucht van buiten wordt middels een warmtewisselaar eenvoudig uitgewisseld met de af te voeren lucht uit de keuken, badkamer of toiletruimte. Zo hoeft het verwarmingssysteem van de woning minder energie te gebruiken om aan de door jouw gevraagde ruimtetemperatuur te voldoen. Uiteraard wordt de voorverwarmde frisse lucht ingebracht in verblijfsruimtes als de woonkamer of slaapkamers, zodat deze niet kruist met de vervuilde lucht uit de keuken of badkamer. Met dit systeem komen de welbekende ventilatieroosters boven de kozijnen te vervallen. We halen geen koude lucht meer naar binnen.

Op deze manier zorg je dat de energievraag van de woning wordt geminimaliseerd en er een goede basis is voor het introduceren van een gasloos installatiesysteem. Momenteel is een warmtepomp een oplossing die veelvuldig wordt toegepast als vervanger voor de welbekende CV-ketel. Hiermee is uw woning te verwarmen zonder gebruik van gas. De warmtepomp haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving (energie dat hernieuwbaar is). Deze energie kan bijvoorbeeld uit de buitenlucht vandaan komen, maar ook uit de bodem. Een warmtepomp is in gebruik veel zuiniger dan de CV ketel.  De warmtepomp is op zijn zuinigst bij lage temperaturen. Het gebruik van lage temperaturen vereist wel dat de woning goed (luchtdicht) geïsoleerd is.

Verschillende warmtepompen

De bodembron

De warmtebron bij dit type is een buizensysteem in de bodem en staat daarom bekend als grondgebonden warmtepomp. Meestal wordt hiervoor een verticale bron toegepast. Dit type bron wordt een gesloten bron of gesloten lus genoemd. Door het buizensysteem loopt een vloeistof die warmte (energie) onttrekt uit de bodem en door middel van een warmtepomp wordt omgezet in hogere temperaturen voor ruimteverwarming en tapwater. Voor nieuwbouwwoningen is dit een veelgebruikte techniek, maar ook bij bestaande woningen is het mogelijk. Voordeel van een grondgebonden warmtepomp is dat je gratis de woning kunt verkoelen.

Het aanleggen van een bodembron is een intensieve klus. Hierdoor is de investering hoger dan de andere type warmtepompen. Hier staat tegenover dat met een grondgebonden warmtepomp de beste prestaties te behalen zijn.

Voordelen:

 • Een groot voordeel van een bodem-water warmtepomp is dat deze tot een besparing van wel 50% op je energierekening kan leiden. Op de lange termijn is dat een flink bedrag, wat weer bij zal dragen aan de woningwaarde. Door het toepassen van een bodem-water warmtepomp bespaar je ook aanzienlijk in CO2 Het scheelt al gauw ruim 50-60% op je milieu-impact.
 • Passief koelen
 • Subsidie beschikbaar
 • Geen buitenunit
 • Geen last van geluid

Nadelen:

 • Een nadeel van een bodem-water warmtepomp zijn de hogere woningeisen (laagtemperatuur verwarming en isolatiewaarde).
 • Grote investering
 • Lange terugverdientijd
 • Specialistisch bedrijf nodig voor maken van bron in bodem
 • Installatie neemt ruimte in beslag
 • Alleen erkende installateurs met vakcertificaten

Lucht-water warmtepomp

Met een lucht-water warmtepomp maak je gebruik van de buitenlucht. De installatie bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De binnenunit heeft ongeveer de afmeting van de CV ketel. De buitenunit ziet eruit als een airco. Je haalt hierbij 75% van je benodigde energie gratis uit de natuur. Voor de overige 25% heb je elektriciteit nodig voor bijverwarming. Bijverwarming is nodig als de buitentemperaturen te laag zijn om goed te kunnen verwarmen.

De lucht- waterwarmtepomp werkt als volgt. In de buitenunit bevindt zich een warmtepomp welke de warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen. De lucht-water warmtepomp werkt het best in combinatie met een lage temperatuur verwarmingssysteem.

Voordelen:

 • Eenvoudige installatie
  Er hoeven geen grote aanpassingen te gebeuren om een lucht-water warmtepomp te installeren. Hierdoor heb je geringe installatiekosten. Een installatie gebeurt doorgaans binnen één dag.
 • Energiezuinigigheid
  De lucht-water warmtepomp heeft een minder hoge temperatuur nodig dan de meeste verwarmingsketels om hetzelfde warmtegevoel te creëren. Zoals gezegd haalt deze warmtepomp tot drie kwart van de benodigde energie uit de natuur.
 • Geen gebruik van fossiele brandstoffen
  Combineer je de installatie met zonnepanelen, dan ben je volledig energie onafhankelijk en gebruik je 100% groene stroom.

Nadelen:

 • Het rendement is afhankelijk van de buitentemperatuur
  Hoe warmer het buiten is, hoe minder de pomp moet bijspringen om het water te verwarmen. Bij temperaturen onder de 3°C ligt het rendement van de lucht-water warmtepomp een stuk lager dan bij andere warmtepompen. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook tijdens de koude wintermaanden kan genieten van een aangename warmtespreiding.
 • Geluid van de ventilator
  Als nadeel wordt ook het geluid van de ventilator genoemd. Dit geluid wordt wel steeds minder en er zijn mooie akoestische kasten beschikbaar om het geluidsniveau te minimaliseren.

Subsidies

Sinds 2016 verstrekt de overheid subsidie op warmtepompen, de ISDE subsidie. De subsidie loopt tot en met 31 december 2020. De hoogte van deze subsidie hangt af van het type warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Met de ISDE subsidie krijg je minimaal €1.100,- terug van het aanschafbedrag. Voor de zuinigste warmtepompen (met een A+ label of beter) krijg je extra subsidie.

De voorwaarden omtrent de subsidies veranderen nog wel eens, waardoor onduidelijkheid ontstaat. Zo’n twee keer per jaar (meestal in januari en juli) krijgen de voorwaarden voor de ISDE een update. Check daarom ook altijd even de laatste stand van zaken op de website van het RVO. Zo kom je niet voor (ongewenste) verrassingen te staan.

Bouwen aan een duurzame toekomst

Bij Studio S3 bouwen we al enige tijd aan gasloze woningen en dus aan een duurzame toekomst. We hebben veelvuldig te maken met dergelijke vraagstukken van onze opdrachtgevers. Per 1 juli j.l. ontkomen we er bij nieuwbouwwoningen simpelweg niet meer aan. Voor bestaande woningen is dit niet van toepassing. Echter kunnen we ze vrijwel net zo goed gasloos maken als een nieuwbouw woning. Er komt alleen wat meer bij kijken en de relatieve investering zal hoger zijn. Hier krijg je wel een duurzame en toekomstbestendige woning voor terug.

Zo wordt er door Studio S3 bijvoorbeeld duurzaam gewerkt aan de verbouwing en uitbreiding van een bestaande vrijstaande woning in Tuitjenhorn en een bestaande stolpboerderij in Alkmaar. In beide gevallen worden de woning volledig van binnen en buiten aangepakt. Hierbij worden zowel de isolerende eigenschappen als de verwarmingsinstallatie optimaal verbeterd. De woningen worden voorzien van vloerverwarming welke wordt aangestuurd door de eerder benoemde bodembron, de grondgebonden warmtepomp.

In de praktijk merken we dat er in geval van nieuwbouwwoningen veelal gekozen wordt voor de lucht-water warmtepomp. De grootste motivatie hiervoor is het kostenaspect. De grondgebonden bodembron is substantieel duurder qua investering t.o.v. een lucht-water warmtepomp.

Je huis gasloos laten (ver)bouwen?

Zoals eerder vermeld mogen we voor nieuwbouwwoningen per 1 juli geen vergunningen meer aanvragen o.b.v. een gasaansluiting. Dit betekent dat alle woningen die recentelijk door ons zijn uitgewerkt, volledig gasloos zullen worden uitgevoerd. Indien je een dergelijke verbouwing, of nieuwbouwwoning voor ogen heeft kunnen wij je, in samenwerking met gerenommeerde installatie adviseurs, van de benodigde informatie voorzien.

Neem contact met ons op
2018-11-09T10:08:39+00:00