Woonhuis Spanbroekerweg2018-04-20T13:41:52+00:00

Project Description

Woonhuis Spanbroekerweg

De woning een de Spanbroekerweg 108 ligt aan de kop van een nieuwe woonwijk die is gebouwd op het voormalige beton fabrieksterrein.
Als entree van deze nieuwbouw wijk zijn de opdrachtgevers voornemens hun woonhuis te verbouwen en te transformeren naar een moderne villa die op een subtiele wijze het intermediair vormt tussen het historische dorpslint en de nieuwbouw wijk.

Het architectonische concept is geïnspireerd op de huidige kenmerken van het woonhuis, waarbij we op zoek zijn gegaan naar een eenheid in vormentaal en uitstraling.

De huidige woning bestaat uit twee volumes:

– Een jaren ’60 woning als hoofdvolume
– Een jaren ’90 aanbouw aan de achterzijde van de woning.

De aanbouw is als rechthoekig blok tegen het hoofdvolume verkleefd evenals een aantal overkappingen ter plaatse van de buitendeuren. Hierdoor ontstaat er een fragmentarisch en onrustige compositie.

In onze zoektocht naar een geschikte vormentaal voor dit woonhuis hebben we getracht de rust te herstellen door een heldere volumescheiding te introduceren.

Het nieuwe ontwerp wordt getypeerd door een basement die de bestaande contour van de begane grond volgt. Bovenop dit basement wordt een abstract-traditioneel volume gepositioneerd dat afwijkend van de onderbouw is gematerialiseerd

Door de moderne, maar toch traditionele vormentaal van deze opbouw, zoekt deze nieuwe villa op een subtiele manier aansluiting bij de omliggende bebouwing.

Opdracht
– Ontwerp
– Technische uitwerking
– Omgevingsvergunning
– Prijsvorming
Projectgegevens
– Locatie: Spanbroekerweg 108, Spanbroek
– Periode: 2017/2018
– Bruto oppervlak: 200 m2
– Perceel: 463 m2
– Bouwkosten: –