Naar zakelijke website

Studio S3 - Particulier

Reserveer nu het gratis inloopspreekuur
je huis gasloos bouwen

Tot voor kort was een woning zonder gasaansluiting ondenkbaar en zelfs per wet verboden. Gelukkig is dat in de afgelopen jaren flink veranderd. Sinds 1 juli 2018 is gasloos bouwen verplicht. Maar hoe werkt dat, een woning zonder gas? Wat zijn de mogelijkheden en de alternatieven? In dit artikel nemen we je graag mee in de wereld van gasloze (nieuwbouw)woningen.

Waarom is het in Nederland per 1 juli 2018 verplicht om gasloos te bouwen? Dit heeft te maken met de ambitie van Nederland om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. De aanhoudende bevingen in Groningen hebben het maatschappelijke debat aangewakkerd, waardoor de hele transitie in een stroomversnelling is gekomen.

Alternatief voor gas

We hebben de afgelopen jaren een aantal stappen in de goede richting gezet, maar er moet nog veel gebeuren en om het doel in 2050 te halen. Gasloos bouwen is daar een belangrijk onderdeel van. Toch begint gasloos bouwen niet bij het vervangen van een CV ketel voor een duurzame energieopwekker, maar bij de energetische optimalisatie van de woning:

  • Zorg voor een goede oriëntatie van de ruimtes. Houd hierbij rekening met de opkomst en ondergang van de zon.
  • Zorg voor een goede isolatie van vloer (Rc 3,5), wand (Rc 4,5) en dak (Rc 6,0).
  • oepassen drie-laags beglazing, waar nodig toepassen met zon- en warmtewerende coatings.
  • Zorg voor voldoende zonwering in de vorm van luifels en/of screens.
  • Goede toch- en luchtdichting, Qv10 waarde van 0,4 of minder. Dit betekent dat de bouwkundige luchtlekkages rondom kozijnen en langs vloerranden zo minimaal mogelijk dienen te zijn. We controleren dit met een blower doortest. Uit deze test blijkt of de woning aan de vooraf gestelde luchtdichtingseisen voldoet.
  • Slim gebruik van bestaande warmte in de woning door het gebruik van WTW, wat staat voor warmte terug winning. Dit is een volledig mechanisch ventilatie systeem. De frisse lucht van buiten wordt middels een warmtewisselaar eenvoudig uitgewisseld met de af te voeren lucht uit de keuken, badkamer of toiletruimte. Zo hoeft het verwarmingssysteem van de woning minder energie te gebruiken om aan de door jouw gevraagde ruimtetemperatuur te voldoen. Uiteraard wordt de voorverwarmde frisse lucht ingebracht in verblijfsruimtes als de woonkamer of slaapkamers, zodat deze niet kruist met de vervuilde lucht uit de keuken of badkamer. Met dit systeem komen de welbekende ventilatieroosters boven de kozijnen te vervallen. We halen geen koude lucht meer naar binnen.
Wil je meer weten over de projecten en diensten van Studio S3?

Wil je meer weten over de projecten en diensten van Studio S3?

Wij zijn erg trots op onze projecten. Ter inspiratie hebben wij een brochure gemaakt. Ben je ook benieuwd? Download dan onze brochure.

Brochure aanvragen

Inloopspreekuur

Elke vrijdag organiseren we een inloopspreekuur waarbij we je snel kunnen helpen met het oriënteren naar het bouwen of verbouwen van je droomhuis. Kom ook naar onze gratis inloopdag!
Jeroen Borst Studio S3