Naar zakelijke website

Studio S3 - Particulier

Reserveer nu het gratis inloopspreekuur

Wat kost een huis bouwen? Dat is de meeste gestelde vraag aan het begin van ieder bouwavontuur. Bouwkosten zijn een relatief begrip en heb je volledig in eigen hand. Je moet goed weten op welk vlak je keuzes kunt maken en op welke manier deze keuzes van invloed zijn op de bouwkosten. Onze ervaring leert dat wanneer we zorgvuldig te werk gaan met het opstellen van de investeringsraming, we voor vrijwel ieder gewenst budget een maatwerk woning kunnen uitwerken. Maatwerk klinkt duurder, maar dat is absoluut niet zo. Wanneer we de juiste keuzes schetsen kunnen we voor iedereen passend maatwerk leveren.

Het is belangrijk dat wij je bewust maken van de te maken keuzes en je hierbij goed adviseren. Woningen die in vloeroppervlak hetzelfde zijn kunnen qua bouwkosten mijlenver uiteenlopen. Dit heeft alles te maken met kwaliteit, uitstraling, afwerking en het inpassen van de juiste installaties. Bij Studio S3 kunnen we al maatwerk woningen ontwerpen vanaf €450,- à €475,- per m3 voor een afgebouwde woning.

Investeringsraming opstellen

De belangrijkste stap om de bouwkosten inzichtelijk te maken is het opstellen van een investeringsraming en het Programma van Eisen (PvE). In de investeringsraming leggen we de totale bouwkosten vast en in het PvE een overzicht van je woonwensen. Daarnaast is het van belang om op basis van enkele inspiratie beelden (moodboard) en het beeldkwaliteitsplan een uitstraling van jouw droomhuis vast te stellen. Kwaliteit en uitstraling vertellen namelijk veel over de bouwkosten. Is een woning erg complex qua constructies of werk je met luxe materialen zoals: zink, riet, stucwerk? Dan kan dat verhogend werken op de bouwkosten.

Met onze kennis en ervaring kunnen we op basis van het PvE, je moodboard en je opgegeven budget zien of we een haalbaar bouwplan kunnen realiseren. Zo kunnen we ook onderkennen of we het bouwplan nog moeten optimaliseren. Dit is ten slotte de fase waarin we belangrijke keuzes moeten maken (oppervlakte, volume etc.). Bij het samenstellen van de investeringsraming zijn de volgende hoofdonderdelen van belang.

  • Grondkosten
  • Bouwkosten
  • Inrichtingskosten
  • Advieskosten
  • Overige kosten
  • Inrichtingskosten terrein

Grondkosten

De grondkosten zijn een groot onderdeel van de totale investering. Let erop dat er voor de aankoop van je kavel 2% overdrachtsbelasting betaald moet worden en vergeet niet een post te reserveren voor je notariële kosten. Zorg er ook voor dat je niet een enorme post reserveert voor de aanschaf van je kavel en vervolgens weinig bestedingsruimte meer over hebt voor de overige bouwkosten.

Bouwkosten – casco

Onder het casco van de woning verstaan we alles wat te maken heeft met de bouwconstructies en de buitenkant van je droomhuis. Hier komen de complexiteit qua constructies en de luxe bouwmaterialen om de hoek kijken. Een glazen huis is prachtig, maar vraagt wel om een andere draagconstructie. Net als de vraag naar speciaal metselwerk of stucwerk. Het is dan ook aan ons de taak om op voorhand goed te inventariseren wat de esthetische wensen zijn van je droomhuis. Hiermee kunnen wij bepalen welke m3 prijs je kunt aanhouden.

Bouwkosten – afbouw

Bij de afbouw van je droomhuis gaat het om de afwerking van de ruimtes binnen: binnendeuren, tegelwerk, stucwerk etc. Wil je een glad gestuct plafond of ga je voor een gunstiger alternatief zoals spackwerk? Verder kun je in de afbouw denken aan bijvoorbeeld je binnendeuren en de afwerking daarvan. Aangezien je er vaak veel van in je woning hebt is de keuze voor een mooie houten paneeldeur, stalen deuren of een eenvoudige opdekdeur belangrijk voor het eindresultaat en het kostenplaatje.

Bouwkosten – installaties

Bij deze bouwkosten hebben we het grotendeels over de duurzaamheid van je woning. Voor het verwarmen van de woning hebben we tegenwoordig vrijwel altijd een gasloos systeem nodig. Hiervoor kunnen we kiezen uit twee soorten warmtepompen of een full electric oplossing. De veel gebruikte lucht/ water warmtepomp is de meest voordelige van de twee, de bodembron, oftewel water/ water warmtepomp is de duurdere variant. Laatstgenoemde is wel de meest comfortabele en energiezuinige variant. De full electric oplossing is daarentegen qua bouwkosten wat gunstiger, maar kan niet koelen en is qua verbruik wellicht wat duurder (afhankelijk van gebruik). In alle gevallen is het aan te raden om een ruimer budget te reserveren voor zonnepanelen zodat je kunt besparen op je energierekening.

Het ventileren van de woning is ook erg belangrijk. Dit kan eveneens op diverse manieren. De bekendste zijn de mechanische afvoer unit of de WTW (Warmte Terug Win) installatie. De mechanische afvoerunit voert de lucht af waar dat nodig is (badkamer, keuken en toilet) en de verse lucht komt door de ventilatieroosters naar binnen. Dit is echter koude lucht waardoor je warmtepomp meer moeite moet doen om deze te verwarmen. Hij zal hierdoor meer energie verbruiken. De mechanische afvoer is qua aanschaf en installatie een stuk voordeliger dan de WTW.

Een WTW haalt verse lucht van buiten en wisselt de warmte uit met de lucht van binnen. Dit doet hij met een hoog rendement waardoor je warmtepomp een lager elektriciteitsverbruik heeft. De aanschaf is wel duurder omdat er bijvoorbeeld meer kanalen in je woning verwerkt worden. Daarnaast is het lastiger om alle kanalen netjes weg te werken en kiezen we soms voor een alternatief duurder vloersysteem waarmee je de investering terugverdiend dankzij een lagere energierekening en een hoger comfort.

Ook voor de elektrotechnische installatie zijn veel keuzes te maken. Hebben we op basis van de bouwregelgeving voldoende stopcontacten (NEN 1010) of willen we er toch een paar meer? Kan het licht gewoon aan en uit, of willen we het kunnen dimmen? Kiezen we voor een plafondlamp of willen we spots? Met name in de hoek van de verlichting en de technische snufjes kunnen we ons geld prima kwijt. De bouwkosten van de elektrische installaties zijn dan ook erg wisselend.

Inrichtingskosten

Wanneer de aannemer z’n werkzaamheden heeft verricht en je woning is opgeleverd kunnen we je droomhuis verder inrichten. Ook voor deze fase reserveren we posten in de investeringsraming. We weten ongeveer hoeveel m2 er aan vloerafwerking per bouwlaag benodigd is en reserveren budget om deze naderhand uit te kunnen zoeken. Ook reserveren we posten voor de keuken, de badkamer en overige vaste elementen als haarden, kasten en raam- of wandbekleding.

Advieskosten

Als we het hebben over advieskosten zijn dat alle kosten voor partijen die voorbereidende werkzaamheden verrichten om jouw droomhuis te kunnen realiseren. De aannemer is namelijk niet de enige partij die “bouwt” aan je huis. De advieskosten kunnen verschillen per woning. Het hang af van de complexiteit en de architectuur van je droomhuis. Tevens is het proces richting de aannemers sterk van invloed. Je kunt hier meer over lezen op https://studio-s3.nl/particulier/van-kavel-tot-droomhuis/. Let op: het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om jouw droomhuis te realiseren. Ook hier houden we rekening mee.

Overige kosten

Gelukkig zijn we er bijna. Een aantal speerpunten van de bijkomende kosten moeten we zeker niet over het hoofd zien. De gemeente verricht werkzaamheden om je vergunning af te kunnen geven. Zij vragen daar legeskosten voor. Deze kosten zijn per gemeente anders en zijn netjes op internet terug te vinden. Vaak wordt er een percentage over je bouwkosten gerekend. Naast bouwleges heb je ook nog te maken met kosten voor nutsvoorzieningen en sonderingen.

In een enkel geval hebben we nog te maken met additionele onderzoeken. Denk aan een geluidberekening wanneer je bij een drukke of doorgaande weg komt te wonen, een bodemonderzoek, flora en fauna onderzoek en asbestrapport wanneer we een bestaande woning gaan slopen. En zoals momenteel aan de orde van de dag, een stikstofberekening.

Terreininrichting

We kunnen pas echt van ons droomhuis genieten wanneer we ook de tuin hebben ingericht en aangelegd. Denk hier bij niet alleen aan je beplanting, verlichting en bestrating, maar ook bijvoorbeeld aan een poort, beschoeiing of een schutting.

Conclusie

We hebben alle mogelijke bouwkosten inzichtelijk gemaakt. Zoals je ziet is er niet een simpel antwoord op de vraag wat het kost om een huis te bouwen. Bij Studio S3 staan we altijd voor je klaar om gezamenlijk je investeringsraming op te stellen en jouw wensen voor je droomhuis inzichtelijk te maken. Wij kunnen in een vroeg stadium voorspiegelen wat een woning gaat kosten en welke keuzes we dan moeten maken. En zoals gezegd kunnen we voor vrijwel ieder budget een maatwerk woning uitwerken.

Inloopspreekuur

Elke vrijdag organiseren we een inloopspreekuur waarbij we je snel kunnen helpen met het oriënteren naar het bouwen of verbouwen van je droomhuis. Kom ook naar onze gratis inloopdag!
Jeroen Borst Studio S3