Zakelijk
Particulier
Bureau
Menu

Kwadijkerpark Purmerend

Op de plek van de voormalige Prinsenstichting in Purmerend Noord wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. De in totaal 340 woningen zijn verdeeld over drie plandelen waarbij een gezonde balans tussen koop en huurwoningen is gevonden. Binnen dit plan is het de bedoeling dat de woningen volledig aansluiten op de groene omgeving waarbinnen gebouwd wordt.

Het gevoel van elke dag vakantie
In het noorden van Purmerend ligt het Kwadijkerpark, een terrein dat in de jaren 80 in de polder ten noorden van de stad is ontwikkeld als instellingsterrein van de Prinsenstichting. Het terrein kenmerkt zich als een veilige, besloten groene ruimte, waar bewoners en verzorgers in alle rust kunnen leven en werken. Na ruim 30 jaar wordt het verouderde terrein herontwikkeld, waarbij de Prinsenstichting met het bouwen van een aantal nieuwe zorggebouwen aan de rand van het terrein weer vele jaren vooruit kan. Bij het ontwikkelen van Kwadijkerpark staat de enscenering van de woningen in het landschap centraal en lopen de woningen en het landschap in elkaar over. Uitgangspunt hiervoor is het park in de Engelse landschapsstijl. Zwierige paden leiden de bewoners en bezoekers langs boomgroepen, open ruimtes afgewisseld met spannende zichtlijnen over weides en waterpartijen. In het Kwadijkerpark krijg je het gevoel van wonen in een natuurvakantiepark met voorzieningen en veel openbare ruimte.

Architectuur voor het landschap
De architectuurstijl van het Kwadijkerpark is geΓ―nspireerd op de landelijke architectuur die voorkomt in de nabije omgeving. De stijl is enerzijds terug te vinden in de bestaande gebouwen van de Prinsenstichting aan de rand van het park met een cottage stijl, anderzijds in de Waterlandse architectuur buiten het parkgebied. Gemeenschappelijke kenmerken van de Waterlandse en de Cottage stijl worden toegepast in het nieuwe plan. Hiermee ontstaat er een gemeenschappelijke landelijke stijl in het Kwadijkerpark. De vorm van de gevels en kappen en het gebruik specifieke metselwerken en hout maakt dat de architectuur aansluit op de landelijke omgeving. De ruimtelijke ordening van het park, met mooie waterpartijen en statige bomen vraagt om een duurzame harmonie tussen bebouwing, groen en water.

De nieuwe woningen worden om deze reden in samenhang met het park ontworpen. De architectuur krijgt een terughoudende beeldtaal waarbij de gebouwen ondergeschikt blijven aan het landschap. Het kleurgebruik zijn voornamelijk aardetinten, afgeleid van de eigen kleuren die je reeds vindt in het gebied. Gekozen is voor een traditie innoverende stijl die uitgaat van gebouwen met een traditionele uitstraling in een eigentijdse jas. De nieuwe woningen verschillen in vorm en kleur maar vormen toch één geheel. Het toekomstige Kwadijkerpark wordt ervaren als een eenheid met een eigen herkenbare identiteit door de groenblauwe draagstructuur en door de uniforme uitstraling van de architectuur.