Naar zakelijke website

Studio S3 - Particulier

Reserveer nu het gratis inloopspreekuur
tips voor het bouwen van je eigen huis

De keuze is gemaakt: je gaat je eigen huis bouwen! Misschien is het al jaren een droom of misschien ben je toevallig tegen je droomkavel aan gelopen. Waarschijnlijk zijn er in je omgeving wel mensen die ervaring hebben met het bouwen van een huis. De een vond het heel leuk en de ander heeft juist slechte ervaringen met het bouwen van een huis. Na een rondje Google zie je al helemaal door de bomen het bos niet meer. Iedere architect, aannemer of aanbieder van woonhuizen heeft zijn eigen visie en ideeën.

Het bouwen van een huis is leuk, maar ook heel spannend. Het is (waarschijnlijk) niet iets wat je ieder jaar doet. Het is belangrijk om te zorgen dat je een aantal zaken goed onderzoekt. Om die reden hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken tijdens het bouwen van jouw droomhuis. We hopen dat je aan de hand van deze tips een stap verder komt en het spreekwoordelijke bos tussen de bomen weer begint te zien.

1. Maak een investeringsraming

Veel mensen maken de fout om eerst een kavel te kopen en daarna te onderzoeken wat er mogelijk is binnen het budget. Dit kan betekenen dat je een relatief klein huis kunt bouwen t.o.v. de afmeting van de kavel, of dat het gewenste afwerkingsniveau niet realiseerbaar is omdat het budget op is.

Het is verstandig om eerst een globale investeringsraming te maken, waarin je op grote lijnen kijkt naar de kosten van:

  • De kavel
  • De bijkomende kavel kosten
  • Het gewenste bouwvolume
  • Het gewenste afwerkingsniveau van de woning
  • Duurzaamheidsambities (bv energieneutraal bouwen)
  • Bijzondere woonwensen
  • Het interieur (keuken, badkamer, toilet, etc.)
  • Een tuin
  • De Advieskosten voor bijvoorbeeld een architect, constructeur, installatie- en bouwfysica adviseur en interieurontwerper.
  • Gemeentelijke legeskosten

Voor het opzetten van een investeringsraming heb je de kennis en ervaring nodig van een professional. Doorgaans kan elke aannemer, bouwadviesbureau of architectenbureau je hierbij helpen. Hier zijn meestal kosten aan verbonden, maar deze kosten zijn het meer dan waard. Laat je goed informeren!

Huis op kavel

Inloopspreekuur

Elke vrijdag organiseren we een inloopspreekuur waarbij we je snel kunnen helpen met het oriënteren naar het bouwen of verbouwen van je droomhuis. Kom ook naar onze gratis inloopdag!

Ja ik kom ook!

2. Architect of aannemer

Klop je met je plannen eerst aan bij een architect of ga je gelijk naar een aannemer? Er is geen goede of slechte keuze, maar het proces om tot je droomhuis te komen is wel anders. Wij merken dat mensen die exact weten wat ze willen, eerder naar een aannemer gaan, dan mensen die een architect nodig hebben om tot goede ideeën te komen. Financieel zit er geen verschil tussen de keuze voor een architect of een aannemer. De aannemer moet immers ook zijn tekeningen laten maken door een architect.

Aannemer

Als je kiest voor een aannemer dan heb je vaak al een idee wat voor type woonhuis je wilt. De aannemer zal vanuit dat startpunt aan een architect of tekenbureau vragen om het huis te tekenen en de bouwaanvraag (voor de gemeente) in te dienen. Daarna zal de aannemer zijn bouwvoorbereiding opstarten.

Architect

Als je kiest voor een architect, dan begin je als het ware met een blanco vel papier. De architect zal eerst zorgen dat hij goed begrijpt wat je wensen en uitgangspunten zijn. Vanuit dat startpunt zal hij een schetsontwerp maken waarin hij zijn ideeën over jouw droomhuis presenteert. Als het ontwerp is gemaakt, zal de architect de bouwaanvraag (voor de gemeente) indienen. Waar de aannemer begint met zijn bouwvoorbereiding, gaat een architect verder met het uitwerken van jouw woonhuis tot in de kleinste details, zodat de aannemer een goede prijs kan neerleggen en je niet voor verrassingen komt te staan.

Verder is een architect een onafhankelijke adviseur. Hij is niet gebonden aan één aannemer en kan je ten alle tijden objectief informeren.

Kies een architect die bij je past

Er zijn vele soorten architecten en ieder heeft zijn eigen visie en stijl. Zet 5 architecten naast elkaar en je krijgt 5 verschillende ontwerpen. Verschillend, maar allemaal mooi. Hoe kies je dan een architect voor je woonhuis? Hierbij zijn vier dingen heel belangrijk:

  • Onthoud dat het jóuw huis is. Kies daarom niet voor een architect die alleen maar met zijn eigen visie en ontwerp bezig is. Kies een architect die luistert naar jouw wensen en ideeën.
  • Kies een architectenbureau dat je van A tot Z ontzorgt en je stap voor stap begeleidt door het ontwerp- en bouwproces.
  • Kies een architectenbureau dat transparant is over zijn diensten en de daarbij behorende kosten. Zorg dat ze een volledig pakket aanbieden, waarin je niet voor kostenverrassingen komt te staan.
  • Kies een architectenbureau dat de tijd neemt voor je ontwerp en je niet overhaast keuzes laat maken.
Stappenplan van kavel tot droomhuis

3. Neem de tijd

Al je een huis gaat bouwen ben je waarschijnlijk enorm enthousiast en kun je niet wachten tot er gebouwd kan worden. Ineens hoor je allerlei spookverhalen over lange levertijden van bouwmaterialen en stijgende bouwprijzen. Laat je vooral niet gek maken door de verhalen van anderen. Of de bouw van je huis nu een paar weken eerder of later start; dat maakt niet het verschil. Belangrijker is dat je een huis krijgt dat voldoet aan je wensen. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander, maar het advies is om vooral voldoende tijd te nemen voor het maken van de juiste keuzes. Bedenk ook, zolang er nog niet gestart is met de bouw kunnen er nog dingen gewijzigd worden.

4. De architect als adviseur

Een architect is als geen ander in staat om zijn vele ideeën te visualiseren en op papier te zetten. Maar hij is ook heel goed in staat om jouw ideeën te visualiseren. Maak hier gebruik van. Laat je verrassen door al zijn ideeën, maar blijf kritisch en laat hem inzichtelijk maken hoe hij is gekomen tot een bepaalde keuze. Uiteindelijk bepaal jij hoe jouw huis eruit komt te zien. De architect is daarin je adviseur.

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Sommige mensen weten exact wat voor woonhuis ze willen, anderen hebben totaal geen idee. In beide gevallen is het verstandig om goed voorbereid het ontwerptraject met je architect in te gaan. Tips voor een goede voorbereiding:

  • Maak een Pinterestaccount aan voor het opslaan van referentiefoto’s van woningen die je aanspreken. Deze kun je eenvoudig delen met de architect.
  • Je kunt natuurlijk ook een collage maken van foto’s uit bijvoorbeeld tijdschriften.
  • Denk alvast na over de indeling van je woning en de afmetingen van de ruimtes.
  • Zet duidelijk op papier waar je veel waarde aan hecht. Veel mensen vinden bijvoorbeeld de keuken een belangrijk ruimte die in het ontwerp centraal moet staan.
  • Ga eens een rondje fietsen of met de auto op pad om huizen te bekijken. Je komt er vaak snel achter wat je wel of juist niet mooi vindt.

Heb je advies nodig? We staan iedere vrijdagmiddag voor je klaar tijdens ons inloopspreekuur.

Inloopspreekuur

Elke vrijdag organiseren we een inloopspreekuur waarbij we je snel kunnen helpen met het oriënteren naar het bouwen of verbouwen van je droomhuis. Kom ook naar onze gratis inloopdag!
Jeroen Borst Studio S3